Lefestették – mi leírjuk (22)

   Sorozatunkban a világ tájairól szemezgetve mindig 1 közismert festmény jellemzőit adjuk meg, és a leírásból kell arra ráismerni. Válaszként mindig a mű címét, és alkotója nevét várjuk.

    1. A kép témája két, hangszeren játszó fiatal lány.

    2. A mű a párizsi Musée d’Orsay-ban tekinthető meg.

    3. XIX. századi mű, 116 × 90 cm méretű olajfestmény, vásznon.

    4. Az impresszionista stílusban festő művész ezt a festményét még négy ízben is feldolgozta, melyek különböző múzeumokban megtekinthetőek, különböző kidolgozottságúak – vagy címűek. Megegyezik rajtuk – természetesen – a hangszer, továbbá a zene által átitatott és családias hangulat, a báj, a fiatalság, az odaadás. A különbözőségek a nézőszemszögön és a kidolgozottságon kívül a lányok korában, testtartásában, a festmény háttereként szolgáló szoba elrendezésében és tónusában is eltérnek.

    5. A vidám és világos tónusú kép hátterében lágy esésű nehéz drapéria, jómód hangulatát árasztó virágokkal díszített és aranyozott, bársonybevonatú bútorzat, az előtérben láthatóak a hamvas gyöngyház-bőrű fiatal lányok. Egyikük áll, kezei a hangszeren és a szék támláján pihennek, míg másikuk ül és egyik kezével kecsesen játszik a hangszeren, a másikkal – vélhetőleg – a kottát lapozta át épp a következő oldalra. Mindegyikük figyelme a játékon és a zenén összpontosul. Ruhájuk egyszerű, ámde igényes, és az ártatlanságot árasztja, hajzuhataguk lágyan omlik alá, és szinte érezni, mintegy hallani ahogy együtt játszanak és énekelnek. A kép árasztja magából a zene élvezete mellett a fiatalság, az örömérzet és a harmónia érzését. Nem mellesleg ennek a festménynek köszönhető, hogy az alkotót végre elismerték.  

Tetszett a feladat? Oszd meg: