Nemzetközi asszociációs rejtvény

   Ezt az online szókereső feladványt ki tudod itt, az oldalon is tölteni, akár az online fejthető SUDOKU feladványainkat, és ha úgy érzed, elkészültél vele, az ábra kitöltése helyes, akkor egyszerűen, a közvetlenül alatta található „Válasz beküldése” gombra kattintva tudod az ábrában fellelhető megfejtést számunkra elküldeni, és annak helyességéről azonnal kapsz is egy üzenetet.

   Az ábra töltése, illetve a szavak kijelölése egyszerű. A manuális fejtéssel ellentétben, itt nem vonalakkal húzzuk ki a szavakat alkotó betűket, hanem kijelöljük őket. A kockákat, illetve az azokban elhelyezett betűket egyszeri rákattintással lehet kijelölni, a másodszori kattintással lehet bármikor visszavonni a kijelölést. A kijelölés hatására a kocka besötétül, de a betű halványabban továbbra is látható marad, hisz a fejtés során még szükség lehet rá. Értelemszerűen, ha egy betű nem csak egy szóhoz tartozik, hanem többnek is részét képezi, akkor is ugyanúgy, csak egyszer szükséges kijelölni.

   Ez a rejtvény csavaros is, asszociációs is, és nemzetközi is. Attól nemzetközi, hogy kizárólag népek neveihez kötött kifejezésekkel van tele; azért asszociációs, mert a megkeresendő szó nem nyilvánvaló, hanem kicsit gondolkodni kell rajta; és attól csavaros, hogy a végén nem is a megszokott lesz a beküldendő megoldás.

   A kis ábrában összesen mindössze 10 szót rejtettünk el. Ha megvan már mind a kilenchez tartozó nép, amely ismert összetett szavakhoz az utótagokat mi megadtunk, akkor a helyes megoldás után az ábrában a világosan megmaradt betűkből folyamatosan haladva összeolvasható még egy szó. És most jön benne a csavar. A kapott szóról kell asszociálni, előtagként kiegészíteni egy nép nevével, és a teljes összetett szót beküldeni (tehát vigyázat, most nem elég a megmaradt betűket összeolvasni, vagy az ábrát beküldeni).

Egy példa: japánkert. Ha mi megadjuk a kert szót, akkor az ábrában folyamatosan valamerre összeolvasva a “japán” szót kéne megtalálni (ami értelemszerűen most nem szerepel benne), de a példánál maradva, előfordulhat, hogy a francia és az angol is az ábrában szerepel egyszer, ilyenkor kizárásos alapon kell gondolkodni, mert jó megoldásként egy nép csak egyszer fordulhat elő, továbbá a találat csakis nép lehet.
De ismét a japánkert összetett szót példának véve, ha a megmaradt betűkből lehetne a “kert” szót a végén összeolvasni, akkor három lehetséges helyes beküldendő megoldása is létezne a feladatnak: japánkert, franciakert, és angolkert.)
(Az ábrában a szavak minden irányban, vízszintes, függőleges, és átlós irányban is elhelyezkednek.)

   Jó szórakozást az online játékhoz! 🙂

-KÓR
-DINNYE
-NÁTHA
-ASZTAL
-ÜLÉS
-ÁGY
-RIZLING
-SAPKA
-TÖVIS

Válasz beküldéséhez jelentkezz be!

Tetszett a feladat? Oszd meg: