Találd ki, ki nyeri meg a versenyt!

   A 4 barát, Vendel, Csongor, Csoma és Gábor a nyári jó időben kitalált egy sportos versenyt.

   Kiutaztak együtt egy autóval a tóhoz, lepakolták a kerékpárt az autó kerékpártartójáról, majd felkészültek a versenyre, és megbeszélték a szabályokat.

   A 4 barát 4 útvonalon fog közlekedni. Vendel a tavon át úszni fog, a többiek a tó körüli különféle utakon: Csongor futni, Csoma kerékpározni, Gábornak lesz a legkönnyebb, ő fog autókázni.

   A szép tiszta tó teljesen szabályos kör alakú. Az indulási pont a tó egyik oldalán, az érkezési pont a tó legtávolabbi, átellenes partján van. A 4 barát egyszerre fog elstartolni.
Bárkivel találkozhatnak útközben, nem állhatnak meg, bármi történik, az átlagsebességüket a távon nem csökkenthetik, de nem is növelhetik, ami persze Gábornak lesz a legnehezebb feladat. 🙂

   A teljes távon Gábor kétszer gyorsabban halad az autóúton, mint Csoma a kerékpárúton, és ötször gyorsabban, mint Csongor. Csongor pedig háromszor gyorsabban halad előre, mint Vendel.

   Csongor nem tud a Kemping és a nádas miatt közvetlenül a vízparton végigkocogni, plusz 2, 86 kilométert kénytelen a tó körül az érkezési pontig kerülni. Csoma kerékpárútja pedig 9 kilométerrel hosszabb, mint Csongor megtett útja, de mégis egyszerre érnek az érkezési pontra. Gábor pedig pont 30 kilométert autókázik az érkezési pontig kényelmesen az autóúton.

   Mi lesz a verseny végeredménye? Melyik lesz az 1 helyes válasz?

A: Vendel ér be elsőnek
B: Gábor érkezik meg elsőnek
C: Csongor és Csoma érnek be utolsókként
D: Vendel ér utolsóként a célba
E: Mind a négyen egyszerre érnek célba
F: Nem lehet megállapítani a sorrendet

   (A számolásnál a Pi értéke jelen esetben az egyszerűség és egyértelműség érdekében 3,14.)
Tetszett a feladat? Oszd meg: