Ez a feladványunk egy asszociációs játék is. Ez a feladványunk egy asszociációs játék is. Felteszünk egy furfangos találós kérdést, amelyre asszociálva adandó válasz egyetlen egy, az alábbi képen elrejtett valamely tárgy, vagy valami más egyéb (a kép éppen ezért nagyon nagy felbontású, így előfordulhat, hogy lassan töltődik be, viszont cserébe szépen nagyítható). Felkészültél?

A kérdés: Amikor leveszi a ruháját, mindenki szemébe könnyek szöknek.

Szeretném tovább olvasni

   Melyik önállóan is értelmes szót írhatjuk bele – vagy hozzá – ezekhez a szavakhoz, hogy ezzel az egy szóval kiegészítve ismét értelmes szavakat kapjunk?
   Melyek lesznek az így kapott új szavak?

   Válaszként a 6 új, képzett szót kérjük megküldeni.

GYÖNGY

HÚR

LÉTRA

PER

SZEM

UGAR

   Sorozatunkban furcsa nevű állatokkal játszunk, illetve az ő valamiért igen furcsa nevükkel.

   Ezekről a fura nevű (és kinézetű) lényekről – ha sosem hallottál még róluk – csupán csak a nevük hallatán úgy véled, hogy végképp nem tudod eldönteni, vajon mi az. Gondolhatsz mindenfélét: hogy ez állat, vagy még inkább, hogy növény, vagy földrajzi kifejezés is eszedbe juthat, mert ezek közül mind akad olyan, amelyikre ennek az állatkának a neve hangzásában nagyon is hasonlít. De pedig ez egy állatfajta. Mégpedig egy elég picike. De mivel ennyi információ is még eléggé gyér annak eldöntéséhez, hogy ez mi lehet, ezért leírunk pár jellemzőit. A zsákállatkák osztályába tartoznak, amely további három családra tagolódik, ezek közül pedig akad, amelyikeknek a teste mindössze pár milliméteres, de a legnagyobb sincs 15-20 cm-nél hosszabb. Planktonnal táplálkozó, tengeri, gyakorta átlátszó testű, szabadon úszó, hordó alakú, kar- és láb nélküli, hasznos élőlényekről van szó, amelyek rajonként naponta több ezer tonna szén-dioxidot távolítanak el a légkörből. Tudod már, hogy hívják?

   Ezt az online SUDOKU feladványt ki tudod itt, az oldalon is tölteni, és ha úgy érzed, elkészültél vele, az ábra kitöltése helyes, akkor alatta a „Válasz beküldése” gombra kattintva tudod az eredményt számunkra elküldeni, és annak helyességéről azonnal kapsz is egy üzenetet.

   Ha az ábrát nem sikerült volna mégsem helyesen kitöltened, a kapott üzenetből azonnal megtudhatod, mennyi szám nem stimmelt az ábrádban, és a többi feladathoz hasonlóan van javítási és beküldési lehetőséged, amíg csak a hibátlan kitöltést el nem éred.

Jó szórakozást az online játékhoz! 🙂

Ezt az ábrát 1-16 számokkal kell kitölteni az ismert SUDOKU szabályok szerint.

Válasz beküldéséhez jelentkezz be!

   A HITORI egy japán eredetű besatírozós táblázatos játék. A cél – akár a SUDOKU-nál -, hogy egy oszlopban illetve sorban egy szám csak egyszer forduljon elő, ezért az ott egynél többször előforduló számokat kell besatírozni, de a besatírozott számok négyzetei egymással csak sarkukkal érintkezhetnek. Helyes megoldáskor a világosan hagyott négyzeteknek egybefüggő területet kell alkotni.

   E jelenlegi nehezebb játékunkban megoldásként beküldeni azt várjuk, hogy az ábra helyes kitöltését követően az e célból beszínezett 8. sor számai közül melyikek kerülnek besatírozásra.

Segítség a feladványhoz

  Rendhagyó feladványunkban, melyben a megoldás mindig csak “O” magánhangzókat tartalmazhat, a helyes megoldás most egy 9 betűs ige (vagy jelző), melynek a meghatározása:

Egy anyagra szakadás, lyuk, kopás befedése céljából egy másik darab szövetet, fémet vagy más erre alkalmas anyagot rögzített.

Segítség a feladványhoz

   Lóugrásban haladva több, mint 23 szót tudsz az ábrában összeolvasni. A szó alkotását bárhol el lehet kezdeni. Ugyanarra a betűre 2 lépésen belül visszaugorni nem szabad. A szavaknak szerepelniük kell címszóként valamelyik általunk elfogadott nyomtatott vagy elektronikus magyar értelmező szótárban. Nem lehet így a talált szó ragozott, rövidítés, idegen- vagy mozaikszó.

   Fel tudsz sorolni legalább 20 olyan szót, amelyik megbújik az ábrában?

Segédlet /az általunk elfogadott magyar nyelvű értelmező szótárak listája/

Segítség a feladványhoz (és a lóugrás jelentése általánosságban)