Te tudtad…? 29

… hogy február 03-án történt, hogy…

  • 1642-ben választotta az erdélyi országgyűlés II. Rákóczi Györgyöt fejedelemmé, de trónját csak 1648. október 11-én foglalta el? (A)

  • 1821-ben Bristolban megszületett Elizabeth Blackwell amerikai orvosnő, aki a világ első orvosnője volt, és 1875-ben a nők számára orvostudományi intézetet hozott létre Londonban? (B)

  • 1809-ben Hamburgban megszületett Jakob Ludwig Felix Mendelssohn-Bartholdy német zeneszerző, karmester, zongora- és orgonaművész? (C)

  • 1881-ben Makón megszületett Galamb József magyar mérnök, konstruktőr, a Ford Motor Company tervezője, a Ford T-modell egyik megalkotója? (D)

  • 1930-ban Zámolyon megszületett Csoóri Sándor, a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, kétszeres Kossuth-díjas és kétszeres József Attila-díjas magyar költő, esszéíró, prózaíró, politikus, a Digitális Irodalmi Akadémia alapító tagja? (E)

  • 1957-ben jelent meg a Füles első száma, és a sajtótörténeti kuriózum immáron 63 éves múltja a nemzetközi rejtvénylap-piacon is kimagasló eredmény, ezért a magazin 50 évének megünneplésére 2007-ben ugyanezen a napon, a Szépművészeti Múzeumban került sor? (F)

  • Szent Balázs napja a katolikus egyházban, és régen e napon volt szokás a balázsolás, amikor a torokfájósokat parázsra vetett alma héjával megfüstölték, hogy ezzel a fájdalmat, betegséget okozó gonoszt elűzzék? (G)

   Ezeket biztos tudtad, mint azt is, hogy kik (voltak) e neves nagyságok. És kapcsolódik a mai naphoz még természetesen több esemény is. De egyet mi most készakarva kihagytunk, amely esemény viszont szorosan kapcsolódik a felsoroltak valamelyikéhez. Na de mi az a direkt kihagyott, mai naphoz köthető esemény, és mely egyik fent felsorolttal áll szoros kapcsolatban?

Tetszett a feladat? Oszd meg: