Te tudtad…? 41

… hogy a mai napon, június 23-án…

  • 1606-ban kötötték meg a bécsi békét II. Rudolf német-római császár és Bocskai István erdélyi fejedelem között, mely megállapodásban a Habsburgok biztosították Erdély önállóságát, a protestáns vallás szabadságát, és véget vetettek a felségsértési pereknek? (A)

  • 1873-ban Pápán megszületett Beck Ö. Fülöp magyar szobrász, éremművész? (B)

  • 1888-ban Budapesten megszületett Geyer Stefi magyar hegedűművésznő, a Zürichi Konzervatórium koncertszakának hegedűtanára, a Geyer Stefi-Kvartett és a Collegium Musicum Zürich alapítója, a Lucerni Fesztiválzenekar első hegedűszólamának tagja? (C)

  • 1905-ben Szombathelyen megszületett Iván István ötvös- és éremművész, az 1945-ös ötpengős és számos forintérme tervezője, aki emellett érmeket, plaketteket, kisplasztikákat is készített? (D)

  • 1912-ben Pozsonyban megszületett Martsa István kétszeres Munkácsy Mihály-díjas magyar szobrász- és éremművész, érdemes művész? (E)

  • 1935-ben Budapesten megszületett Kárpáti György (Gyurika), a Nemzet Sportolója címmel kitüntetett háromszoros olimpiai bajnok magyar vízilabdázó, edző, minden idők legfiatalabb magyar vízilabdázó olimpiai bajnoka, aki az 1976-os montréali olimpián az aranyérmes férfi vízilabda-válogatott segédedzőjeként vett részt, és akinek a sporton kívüli pályafutása és a feltételezett ügynökmúltja miatt vegyes a megítélése? (F)

  • 1956-ban Budapesten megszületett Kenéz György (Dzsaja) olimpiai bajnok magyar vízilabdázó, edző, aki az 1975-ös évtől 1986-ig 128 alkalommal szerepelt a magyar válogatottban, és az 1976. évi olimpián is a bajnoki címet nyert magyar csapatnak a tagja volt? (G)

  • van a Spam-ellenes világnap, amely minden évben június 23-án kerül megrendezésre, és 2003-ban a Yahoo nevezte ki ezt a napot arra, hogy nagyobb figyelmet szenteljen a kéretlen üzenetek elleni védekezés fontosságának? (H)

   Biztosan tudtad ezeket. 🙂

   De azt is tudod-e vajon, hogy melyik eseményhez kapcsolódik szorosan az “Ifjúság kútja“?

   Megoldásként beküldeni csak az esemény utáni, a zárójelben lévő betűjelet kérjük.
Tetszett a feladat? Oszd meg: