Te tudtad…? 42

… hogy ettől a résztől kezdve kibővül és átalakul sorozatunk, és több információval látunk el az érintett témákban? 🙂 🙂 🙂

… és azt tudtad-e, hogy a mai napon, augusztus 09-én…

A) 1173-ban kezdődött el a pisai torony építése, amit nem terveztek ferdére?

Miután 1178-ban a torony harmadik emeletét is felhúzták, az épület olyannyira megsüllyedt, hogy a nagy riadalom miatt az építkezést azonnal leállították. Csak jó 100 év múlva láttak hozzá a további építkezésnek. Az 58 méter magas, hat emeletes szépség az itáliai román stílus gyöngyszeme.

B) 1648-ban Arnstadt városában megszületett Johann Michael Bach német zeneszerző, Heinrich Bach német orgonista és zeneszerző fiaként, és az első zenei leckéket is apjától kapta?

Munkássága alatt többnyire motettákat és kantátákat szerzett. Veje volt Johann Sebastian Bach, a barokk kori német zeneszerző, orgonista, és hegedűművész, a zeneművészet kiemelkedő egyénisége.

C) 1783-ban Szentpéterváron megszületett Alekszandra Pavlovna, a Holstein–Gottorp–Romanov-házból származó orosz nagyhercegnő, I. Pál minden oroszok cárja és Marija Fjodorovna cárné legidősebb leánya?

A Habsburg–Lotaringiai József Antal főherceggel (József nádor) kötött házassága révén osztrák főhercegné, valamint magyar nádorispánné lett. Az ortodox vallású nádornét szeretettel fogadták a magyarok, aki hamar meg is kedvelte a magyar zenét és táncokat. Állítólag az ő javaslatára lett piros-fehér-zöld és trikolór a magyar zászló.

D) 1866-ban Xántus János természettudós közreműködésével és igazgatásával megnyílt a Budapesti Állat- és Növénykert, amely első állatkert volt Magyarországon?

Megnyitásakor a kertben közel 500 állatot láthatott a közönség, napjainkban több mint 850 állatfajjal ismerkedhetnek a látogatók. Ma Magyarország egyik leglátogatottabb kulturális közintézménye, évente 1–1,1 millió látogatója van. A jelenlegi területet határoló utak közül az alapításakor csak az 1842-ben épített vasút volt meg, az összes többit már az állatkert megnyitása után, nagyrészt a kert területének rovására alakították ki. Az állatkertből hasítottak ki területet a Vidám Park egy részéhez, a Fővárosi Nagycirkuszhoz, és a két szomszédos étteremhez is. A területcsonkítások következtében az eredeti 18 hektáros területből 1912-re csak 11 hektár maradt, az 1950-es években további területvesztést okozott a Dózsa György út szélesítése, de a 2010-es években visszakapta a területeit, ismét 18 hektáron működik.

E) 1921-ben Kaposváron megszületett Hanák Péter, Deák Ferenc- és Széchenyi-díjas magyar történész, művelődéstörténész, egyetemi tanár, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja?

Neves kutatója volt a dualizmus korának, annak művelődés-, társadalom- és eszmetörténetének. Kutatásaival jelentős szerepet vállalt abban, hogy megváltozzon a szocialista Magyarország egyértelműen negatív dualizmus-képe.

F) 1932-ben Kaposváron megszületett Nádas Gábor magyar zeneszerző, zongorista, Nádas György humorista apja?

Musicaleket, zenés vígjátékokat (pl.: Potyautas, Imádok férjhez menni, A kaktusz virága, Charley nénje, Kisorsolt menyasszony, Nem vagyunk angyalok), táncdalokat szerzett (pl.: Jamaikai trombitás, Különös éjszaka volt, Kicsit szomorkás, Engem nem lehet elfelejteni). Több mint 400 táncdala jelent meg hanglemezen Magyarországon, Dániában, Franciaországban, Nagy-Britanniában, Svédországban és Finnországban. Zenés darabjait hazánk több színházában is bemutatták, de még Csehszlovákiában, Romániában, Jugoszláviában is.

G) 1974-ben Richard Nixon, az akkor 61 éves amerikai elnök 5 és fél év hivatalban eltöltött idő után lemond a Watergate-botrányban való érintettsége miatt?

1972. június 17-én öt férfit fogtak el a Washingtonban található Watergate-épületkomplexumban, akik éppen lehallgató berendezéseket helyeztek el, illetve iratokat fényképeztek a Demokrata Párt által bérelt irodákban. Később kiderült, hogy a betörők megbízói Richard Nixon újraválasztási kampányának szervezői közül kerültek ki, így a bűncselekmény szálai egészen a Fehér Házig, és a titkosszolgálatokig vezettek, a botrányba maga az elnök is belebukott. Nixon hogy megelőzze a leváltását célzó kongresszusi eljárást, jobbnak látta lemondani.

H) 2005 óta az állatkertek napja Magyarországon?

Az állatkertek népszerűsítésére tartják hazánkban az Állatkertek Napját. Manapság az Állatkertek éjszakája (ÉjszakáZOO) rendezvény tölti be ezt a népszerűsítő szerepet, amely viszont nem ugyanezen a napon, hanem pár héttel később, és változó időpontban van. Hazánk állatkertjei az idei, 2021-es évben augusztus 27-én várják az ÉjszakáZOO-n meghosszabbított nyitva tartással és helyszínenként különböző attrakciókkal a látogatókat.

   Biztosan tudtad is ezeket. 🙂

   De azt is tudod-e vajon, hogy a D pontban szereplő Xántus János természettudós tiszteletére melyik, a pikkelyes hüllők egyik családjának tudományos neve állít emléket?

Tetszett a feladat? Oszd meg: